Kako se veze menjaju sa godinama: Kada da očekujete krize u braku?

Daily News | Online News

Daily News | Online News krize u braku

Krize u braku  ne dovode uvek do prekida odnosa. Naprotiv, često takvi potresi pomažu da se ožive osećanja koja blede. Glavna stvar je da se ponašate mudro u ovim situacijama. Kako? 

Postoji nekoliko klasifikacija teških perioda braku. Obično postoje predvidive krize kroz koje prolaze svi parovi, ali i one koje su neočekivani i povezane su sa jedinstvenim i specifičnim situacijama. To može biti nesreća, bolest, selidba, promena ili gubitak posla, nemogućnost rađanja dece, veliki finansijski gubici.

Predvidive krize svedoče o promenama u odnosima i nagomilanim tenzijama tokom godina zajedničkog života. Sa njima je suočen svaki par, ali da li će ih prevazići – to zavisi od toga koliko su oboje zainteresovani za održavanje veze.

Daily News | Online News Krize u braku: Zašto nastupaju i kada da ih očekujete?

Kriza 1 – prva godina

Svadbena euforija je splasnula, period medenog meseca je završen. Partneri su svesni da svako od njih ima svoje ukuse, kao i uverenja, stereotipe, stavove. Svađe se sve češće dešavaju oko svakodnevnih, kućnih pitanja. Samo treba da preživite ovaj period i date vremena sebi i svom partneru. I što je najvažnije – nemojte ćutati, već gradite odnose koji su bazirani na komunikaciji.

Kriza 2 – treća godina

Partneri žele da imaju lični prostor, a ne da rade sve zajedno. Na primer, žena može razviti interesovanje za davno zaboravljene singl prijatelje i postaviti sebi pitanje „Zašto sam prestala da komuniciram sa njima?“ Obično se nakon treće godine jasno manifestuje potreba za poštovanjem ličnih granica partnera.

Često je ovaj period povezan sa rođenjem prvog deteta, kada su supružnici primorani da napuste uobičajeni ritam i naviknu se na novu rutinu.

Kriza 3 – sedma godina

Period je opasan jer veza postaje previše predvidljiva. Intimni život se pretvara u rutinu, stari sukobi dovode do gomilanja negativnosti, otuđujete se jedni od drugih. Deca idu u školu svaki dan, roditelji na posao. Dan mrmota. Supružnici su još prilično mladi, iz čiste dosade jedan od partnera može „upasti u nevolje“ i diverzifikovati život na način koji se drugom ne sviđa.

Da bi preživeo ovo teško vreme, par treba da pronađe zanimaciju koja će biti zanimljiva za oboje. To može biti zajednički hobi ili čak izgradnja kuće – postoji mnogo opcija.

Kriza 4 – trinaesta godina

Obično se ovaj period poklapa sa starosnom krizom supružnika. S jedne strane, partneri mogu biti duboko razočarani godinama koje su proživeli: „Da li su ovde završile moje najbolje godine?“, „Da li je moj život mogao biti drugačiji?“. S druge strane, deca u ovom periodu počinju prelazno doba, ne dozvoljavaju im da se opuste i mirno razmišljaju.

Parovi u ovoj fazi su kao čamac u olujnom moru – veoma nemirni. Partneri su slabi na živcima, nekad istovremeno, nekad jedno za drugim. Glavno pravilo u ovom trenutku je da ne krivite jedno druge za sve nevolje, već da pokušate da mudro prihvatite svoje godine i sve što ste zajedno prošli.

Kriza 5: 20–25 godina

Par koji je prošao kroz „vatru i vodu” i zajedno živeo četvrt veka odjednom gubi glavnu spojnicu – deca napuštaju kuću. Ako više nema osećanja, onda partneri mogu da se raziđu, uprkos godinama koje su živeli zajedno. Tu igra ulogu još jedna starosna kriza, kada želite da se ponovo osećate mladim i slobodnim, započnete romansu ili samo živite po svom.

Ali na ovu fazu možete gledati i drugačije: vreme je za drugi medeni mesec. Ako imate slobodnog vremena, zdravlje dozvoljava, u porodici je postignuta finansijska stabilnost, možete organizovati putovanje u kojem ćete se ponovo upoznati. Putovanje ne mora skupo, niti biti oko sveta.

Daily News | Online News Da li je moguće prevazići krize u braku?

Pored porodičnih, svako ima svoje razvojne krize. Na primer, kod dece – 1, 3, 7, 12-13 godina, kod odraslih – 19-20, 30, 45, 60 godina. Ovi periodi utiču i na krize u odnosima, posebno kada oba partnera istovremeno uđu u neku od razvojnih kriza.

Krize u braku je moguće prevazići, ali samo ako postoji obostrana želja za tim. Ne žele uvek supružnici da spasu vezu. Obično je to znak da neko od njih ima partnera sa strane, odnosno da ima odakle da dobije energiju i podršku. Ako su supružnici ostali verni jedno drugom, onda će ih nelagodnost u kući u nekom trenutku definitivno motivisati da rade na svom odnosu.

Kako prevazići krizu u braku?

Ne plašite se poteškoća. Kriza je prilika. Podsetimo se psihologije kriza: turbulentna faza znači prelazak na novi nivo. Stoga, ako se nađete u ovoj teškoj situaciji, pokušajte da je pogledate iz druge perspektive – recimo, kao podsticaj za rast – sigurno će se nešto drugačije dogoditi nakon oluje.


Nemojte se samo-lečiti. Kada shvatite da je to „to“, logično je da odete kod  psihologa i razgovarate sa njim. Nekada je dovoljna jedna konsultacija da čovek na sve pogleda drugim očima.


Ne čitajte forume. Tu obično pišu oni koji se osećaju loše. Parovi koji su uspešno prebrodili krizu neće pričati o iskustvu – preživeli su ovu priču. Priče sa foruma će vas pre demoralisati nego vam pomoći. Okrenite se materijalima stručnjaka, obratite pažnju na članke u tematskim publikacijama i knjigama.


Odvojite jednu krizu od druge. Dešava se da se problemi na poslu, kod dece i teškoće u odnosima sa mužem preklapaju. Onda treba da postavite pitanje: „Zbog čega sam sada ljut? Zbog mog muža ili zato što me šef potcenjuje? Može se ispostaviti da stvar nije u partneru.


Zapitajte se šta je „pokvareno“. Možda zajednički ciljevi, intimni život ili kontakt.


Počnite da razgovarate jedno sa drugim. Čini se tako jednostavno, ali ljudi ipak ne shvataju važnost dijaloga. Možda u vašem braku ima reči, ali nema razumevanja? Tada morate naučiti ne samo da slušate jedni druge, već i da čujete.


Svesno odvojite vreme za seks. Ne dozvolite da intimni život postane rutina. Seks je gorivo odnosa, veoma je važno tu svesno održavati vatru.


Kriza je uvek oluja, turbulencija. Zapamtite: porodica je jedinstven organizam, čiji je  svako od vas deo. Kada oba supružnika teže harmoniji i žele da uzvrate izbledela osećanja, odnosi postaju sve bolji. Prelaze u novu fazu, koja će biti bolja od prethodne.

fizkes/gettyimagesplus

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment