Digital Foundry: Návrat ke 30 FPS na konzolích je nevyhnutelný

Charotar Globe Daily

Zatímco minulou generaci mířila drtivá většina her na 30 FPS, nyní se to změnilo a z režimu výkonu v podobě 60, či dokonce až 120 snímků za sekundu se stal víceméně standard. Tedy alespoň jsme si to mysleli do chvíle, než během jednoho týdne vyšly dvě hry, určené čistě pro aktuální generaci konzolí, které běží pouze na 30 FPS. A ačkoli obě k tomu dospěly z velmi odlišných důvodů, naznačuje to určitý trend do budoucna, což si myslí také odborníci z Digital Foundry. Podrobnosti přinesl Richard Leadbetter v článku nazvaném „Proč je návrat konzolových her se 30 FPS nevyhnutelný“, přičemž téma se řešilo také v pravidelném podcastu.

PlayStation 5 a Xbox Series X|S už jsou na trhu téměř dva roky a je pravda, že za tu dobu jsme se příliš current-gen exkluzivit nedočkali, většina titulů mířila i na starší generaci konzolí. A ačkoli to znamenalo jisté omezení po stránce designu, pro hráče to mělo jednu výhodu – prakticky jistota 60 FPS na nových zařízeních. PS4 a XONE už zkrátka trpí obrovským nedostatkem výkonu, především co se týče CPU, takže na aktuálních konzolích pak běží cross-gen hra na 60 snímků za sekundu v podstatě „sama“, čistě díky rozdílu ve výkonu. Jenže jak se pomalu od verzí pro staré konzole začíná upouštět, mění se i celá situace okolo frameratu.

Gotham Knights je poměrně zvláštní případ, protože jde o hru, která původně cross-gen být měla, ale verze na starou generaci konzolí nakonec byly zrušeny. Nicméně titul stále vypadá jako hra na PS4 a XONE, takže o to hůř vyznělo oznámení vývojářů, že k dispozici bude pouze režim ve 30 FPS, bez možnosti výběru. Ještě zvláštnější pak je, že hra běží ve 4K rozlišení, a tak se hráči logicky začali ptát, proč zkrátka vývojáři neudělají režim s nižším cílovým rozlišením, jako 1440p, nebo dokonce 1080p. Na odpověď přišel právě Richard Leadbetter z Digital Foundry a je poměrně jednoduchá – CPU bottleneck.

Gotham Knights je velmi špatně optimalizované, jenže problém není grafická karta, ale procesor. Při testu na PC totiž zjistil, že i při využití kombinace Intel Core i9 12900K a GeForce RTX 4090 hra dropuje klidně i ke 45 FPS. Podrobnější informace pak přinesl Alex Bataglia ve videu níže, kde jasně ukazuje, že grafická karta je prakticky irelevantní, protože Gotham Knights je extrémně náročné na CPU a na nastavení grafiky v podstatě nezáleží, velký rozdíl dělá prakticky jenom ray tracing.

V tomto případě navíc nijak nepomůže ani DLSS, jež je užitečné pouze v případě, že je limitací grafická karta. Teoreticky by mohlo pomoct DLSS 3, respektive technologie Frame generation, ale ta není ve hře dostupná a AMD zatím žádný ekvivalent nemá, takže na konzolích něco takového jen tak neuvidíme.

A Plague Tale: Requiem je velmi odlišný případ, hra se totiž snaží vytěžit z nových konzolí prakticky maximum, což jsme ukázali i v našem technickém rozboru. Jenže podepsalo se to právě na frameratu, který v základu cílí pouze na 30 FPS, a to při rozlišení 1440p, přičemž ani tak se nevyhnete občasným pádům.

Jak ukázaly testy na PC (Digital Foundry uvádí například analýzu z kanálu Analog Foundry), i zde to je nejspíš problém s CPU. Nutno říct, že nové konzole používají procesor na bázi architektury Zen 2, která byla už v době vydání víc než rok stará a na trh se pomalu dostával ve hrách mnohem výkonnější Zen 3.

Dostáváme se tedy opět tam, kde jsme byli v minulé generaci? Budeme se opět muset smířit s 30 FPS? Je to možné, ale tentokrát by to nemusela být jediná možnost. Díky velkému rozšíření displejů s podporou 120 Hz začíná být čím dál populárnější volba 40 FPS, kterou ostatně nabízí i Plague Tale (přestože není zrovna stabilní). Už dříve se však osvědčila v jiných titulech, jako například Ratchet & Clank: Rift Apart, oba noví Spider-Mani či Horizon Forbidden West. Ačkoli se navýšení o 10 snímků za sekundu nemusí zdát velké, roli zde hraje především frametime, tedy doba, která uplyne mezi dvěma snímky. A ta je prakticky přesně mezi 30 FPS (33,3 ms) a 60 FPS (16,7 ms), konkrétně činí 25 ms, pokud je tedy vše stabilní. Právě frametime hraje ve „vnímání plynulosti“ často větší roli než samotný framerate.

Je poměrně pravděpodobné, že právě 40 FPS se stane novým „výkonnostním režimem“ ve hrách, které se budou snažit z aktuálních konzolích vytěžit co nejvíc. Jak to ale hráči přijmou, je samozřejmě věc druhá, neboť za dva roky si člověk rychle na 60 FPS zvykne a vracet se mu moc nechce. Už vývojáři Gotham Knights a A Plague Tale: Requiem ostatně obdrželi za své rozhodnutí poměrně velkou kritiku.

Jak to tedy vidíte vy, vadil by vám návrat ke 30 FPS? A jak se vám líbí nová střední cesta v podobě 40 snímků za sekundu?

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment