Москва изтъкна отново, че е склонна на преговори относно Украйна

featured image

Daily News | Online News

В Астана Владимир Путин обвини Запада, че се опитва да разшири влиянието си за сметка на Русия

Daily News | Online News Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.

Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.

Целите на „специалната военна операция“ на Москва в Украйна остават непроменени, но може да бъдат постигнати и чрез преговори, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Това е поредният признак, че Москва е отворена към подобен вид решение на войната в Украйна – сериозна промяна в тона, която следва поредица от поражения на руските сили, докато сраженията навлизат в осмия си месец.

„Посоката не се е променила, специалната военна операция продължава, продължава, за да постигнем целите си“, изтъква Песков. „Ние обаче многократно сме повтаряли, че оставаме отворени за преговори за постигане на нашите цели“, добавя говорителят.

Въпреки това той изтъква, че не вижда перспективи за такива преговори със Запада в близко бъдеще заради „враждебното“ му отношение към Русия.

„Необходими са две страни, за да водим диалог. Тъй като Западът сега заема много, много враждебна позиция към нас, е малко вероятно да има такава перспектива в близко бъдеще“, посочва Песков пред казахстанския телевизионен канал „Хабар 24“. „Въпреки това Турция, както и редица други страни, продължават да се опитват да посредничат по някакъв начин“, допълва говорителят.

Външният министър Сергей Лавров заяви във вторник, че Москва е отворена за преговори със Запада, като САЩ отхвърлиха изявлението като “позьорство”.

Лавров се върна към въпроса в четвъртък, като каза: „Няма да преследваме никого. Ако има конкретни сериозни предложения, ние сме готови да ги разгледаме“.

По-рано в четвъртък руският президент Владимир Путин говори пред лидерите на редица азиатски страни по време на Конференцията за взаимодействие и изграждане на мерки на доверие в Азия в Астана, като заяви, че Москва се бори със Запада, за да създаде един по-справедлив свят, съобщава Ройтерс.

Държавният глава изтъкна, че Русия се противопоставя на „колективния Запад“, който въоръжава Украйна, за да разшири влиянието си за сметка на Русия.

“Светът става наистина многополюсен. И Азия, където се появяват нови центрове на сила, играе значителна, ако не и ключова роля в него”, изтъкна руският лидер.

Според Путин Западът се стреми да забави развитието на останалата част от света и да експлоатира по-бедните страни.

В същото време ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди, че ако Русия атакува Украйна с ядрено оръжие, военният отговор на Запада ще бъде “толкова мощен, че ще се стигне до унищожаване на руската армия”.

“Путин каза, че не блъфира с ядрената заплаха. Той трябва да разбере, че страните, които подкрепят Украйна – ЕС, неговите страни членки, САЩ и НАТО, също не блъфират. Всяка ядрена атака срещу Украйна ще доведе до отговор, не до ядрен отговор, но до военен отговор, толкова мощен, че руската армия ще бъде унищожена”, каза Борел, цитиран от БТА.

Военната доктрина на Русия допуска възможността от ядрени удари, ако нейна територия бъде атакувана. Бившият руски президент, сега заместник-председател на Съвета за сигурност, Дмитрий Медведев увери, че Москва ще защитава новите анексирани територии “, включително и със стратегически ядрени оръжия”.

Последна актуализация: Daily News | Online News 22:45 | 13.10.22 г.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment