Игрова конзола кара децата да станат от диваните

Daily News | Online News

Daily News | Online News

Игрова конзола с технология за подобрена реалност кара децата да станат от диваните, за да идат да тичат и скачат (снимка: Udu Console)

Деца, джаджи, видеоигри, дивани, часове, забавления, килограми, диагнози…. Почти всички родители в днешно време са принудени да се справят с този омагьосан кръг.

Привличането на екрана е неустоимо, но датската Udu Console е нов вид конзола, която се опитва да накара децата да слязат от диваните и да ходят из парковете и градините, като почти спортуват. Е, почти, защото няма да е много съзнателно, но – ще тичат и ще размахват ръце. Пак е нещо.

Udu Console е ръчен преносим контролер за игри. Бутоните са ограничени до спусък и сензор за натискане, но също така има мултитъч тракпад за палеца, цветен LED дисплей с размери 240×240 и LED осветление.

Контролерът се свързва чрез Bluetooth към смартфона. Там получава достъп до пакети от мобилни игри на Udu, всички проектирани въз основа на концепциите за активно забавление и игра на открито.

Някои от игрите са изживявания с добавена реалност, които насърчават децата да тичат в парка с вдигнат телефон пред себе си, да „кълцат“ чудовища с виртуални мечове или да рисуват разни неща върху реалния свят като художници на графити – но без реални графити да дразнят погледа на околните.

Други игри са мултиплейър изживявания, представени на уебсайта на Udu, които възпроизвеждат спортове като бейзбол. В този случай единият играч се преструва, че хвърля, другият замахва с контролера, а може да има и странични наблюдатели, които гледат това движение, възпроизведено в бейзболна видеоигра на смартфон или таблет.

Udu казва, че има куп игри в процес на разработка. За тях фирмата ще разкаже по-нататък. Приложението може да анализира местоположението на играчите, за да се гарантира, че игрите няма да пратят децата на места, на които има реален трафик, размахвайки виртуален меч.

Уседналостта при децата днес е проблем, но последиците от него тепърва ще се мултиплицират. След затлъстяването се появяват проблеми с метаболизма, костите и т.н. В този ред на мисли начинанието на Udu е достойно за уважение.

Има обаче и две условности. Ако едно дете се сдобие с такава игра, дали ще има и други около него, които да получат същата джаджа, за да играят заедно? И после, конзолата Udu не е готова – тя е проект, който в момента се финансира чрез Kickstarter. Тези, които отделят сега по 119 евро за играчката, ще получат доставките си през април 2023 г.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment