AMD RDNA 3 Navi 31 duplo brži od prethodnika, čeka nas pravi GPU dvoboj

Online News Magazine

Online News Magazine AMD RDNA 3 Navi 31 duplo brži od prethodnika, čeka nas pravi GPU dvoboj

Nove glasine u vezi sa skorim izlaskom AMD RDNA 3 “Radeon RX 7000” grafičkih procesora, otkrivaju da proizvođači grafičkih karti već imaju potpuno funkcionalne prototipove uređaja, a koji prema prvim testovima pokazuju ogromne dobitke u odnosu na prethodnu RDNA 2 generaciju.

Prema navodima koji stižu od “Greimon55” insajdera,  sugeriše se da AMD Radeon RX 7000 GPU bazirane grafičke karte na RDNA 3 arhitekturi već uveliko rade na test stolovima. On pak nije licitirao o kojim se partnerima radi, ali nam je dao neke rane procene mogućnosti nove serije Radeon proizvoda sledeće generacije, a koje zvuče zaista dobro. Do sada znamo da je AMD mukotrpno radio na razvoju svog Navi 31 grafićkog procesora, vodećem u liniji GPU-ova koji će biti lansirani sledećeg meseca, tačnije 3. novembra, tako da je čitava ova priča verovatno zasnovana na najjačim verzijama čipova koji se trenutno testiraju za obračun sa konkurentskim NVIDIA GeForce RTX 4090 i RTX 4080 modelima.

Informacije koje su otkrivene govore da AMD RDNA 3 grafički procesori na Radeon RX 7000 seriji postižu i do 2x bolje performanse u igrama koje koriste tehniku rasterizacije efekata i preko 2x dobitka u Ray Tracing igrama. Ne pominje se da li se ovo poređenje odnosi na RDNA 2 RX 6900 XT ili RX 6950 XT, ali čak i ako uzmemo za primer RX 6900 XT, dotična verzija RDNA 2 procesora je nudila superiorne performanse rasterizacije u odnosu na RTX 3090 i bio je prilično blizu RTX 3090 Ti modela, dok je RX 6950 XT bio čak i bolji od pomenutog NVIDIA modela. Dvostruko poboljšanje u ovom delu rada bi značilo da se nove AMD grafičke karte lako mogu takmičiti, pa čak i nadmašiti performanse RTX 4090 u pogledu najpopularnijih igara koje igra najveći deo gejmerske populacije.

Online News Magazine RDNA3_Navi31.jpg

Kada je u pitanju Ray Tracing tehnika svetlosnih efekata, povećanje od 2x znači da bi AMD mogao završiti blizu ili biti čak i malo brži od NVIDIA GeForce RTX 30 serije grafičkih kartica, što će u velikoj meri zavisiti i od same igre u kojoj merimo performanse tj njene optimizacije. NVIDIA Ada Lovelace generacija GeForce RTX 40 karte raspolažu mnogo boljim RayTracing mogućnostima, nudeći skoro dvostruki dobitak u brzini nad modelima iz GeForce RTX 30 serije. U tom pogledu, novi Radeon RX 7000 teško da će moći da parira GeForce RTX 40 modelima.

Na kraju, tu je i ekskluzivna fotka, render na kojoj se vidi kako će izgledati novi AMD Radeon RX 7000. Ako je ovo istinita ilustracija – izgleda fenomenalno. Uz sjajan izgled idu i informacije da će potrošnja kartice biti osetno manaja od konkurentskih GeForce RTX 4090 modela.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment