20 Yaş Dişleri Sorunları

featured image

Daily News | Online News

Çoğu kişi için 20 yaş dişleri sorunları kabus günler anlamına gelir. cevap aranan sorular ise; dişlerin hangi durumlarda tedavi edilmesi ve ne zaman çekilmesi gerekir?

Dt. Nazan Nur Arık

Estetik ve Fonksiyonel Diş Uzmanı

Yirmi yaş dişleri genellikle 18-27 yaş arasında yaşattığı ağrıyla kendini hissettirir. Ağızda birinci ve ikinci büyük azı dişinin peşi sıra üçüncü bir azı dişi görüldüğünde bu yirmi yaş dişidir. Çıkarken bazı sorunlara yol açtığı bilinmektedir.

Genellikle 20 yaş dişleri sağlam çıksa bile bulunduğu bölge bakımından rahatlıkla fırçalanamaması, dişi ipi kullanımına pek uygun olmaması zamanla problemli durumlar yaratabilir. 

Yirmilik diş problemleri sadece gençlerde mi görülür?

Yirmilik diş problemleri hakkında merak edilen çok şey var. Bunlardan biri, belli bir yaşa gelince birdenbire problemli bir şekilde ortaya çıktığı yönünde. Bu süreç kimi zaman zor kimi zaman da oldukça zahmetsiz geçer.

Bir diş sorun çıkaracağı zaman önceden sinyal verir. Genellikle bu dişler doğal olarak çıkmaya çalışır ancak tam olarak çıkamadıkları durumlarda veya çıksa bile arka diş etiyle bağlantılarının tam olarak kopmadığı durumlarda, diş etinde yoğun bir iltihaplanma ile karşılaşılabilir. Bu durumdaki hastalar için çok ağrılı bir süreç başlar. Zaman kaybetmeden uzman bir hekime başvurulması gerekir.

Ne zaman ve nasıl çekim yapılmalıdır?

Yirmilik dişler her zaman zorlu bir operasyon gerektirmediği gibi kimi zaman da dikkat ve zaman isteyen süreçler gerektirebilir. Hastanın tablosuna göre farklı tedavi seçenekleri uygulanır.

Eğer yirmi yaş dişi gömülü ve çevresinden kemik kaldırmak suretiyle çekilmesi gerekiyorsa cerrahi işlem yapılması gerekebilir.

Diş, sadece diş etinde gömülü ise ve kemiğin çıkarılmasına gerek yoksa diş etinde küçük bir kesi yaparak çekimi gerçekleştirebilir.

Eğer diş herhangi bir şekilde gömülü değilse diş hekimleri yirmilik dişi kolayca çekilebilir.

Ancak unutulmamalıdır ki; bu tip diş çekimi ve her cerrahi işlem, her diş çekimi komplike bir işlemdir. Özellikle alt çene kemiklerinde bu durum dişlerin kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment