Tusentals fångar släpps – för att kriga i Ukraina

featured image

Daily News | Online News

Ryssland

Tusentals ryska fångar befrias i utbyte mot att kriga i Ukraina, skriver nyhetssajten Meduza. 

Fångarna värvas av ”Putins kock” – Wagnergruppens ägare Jevgenij Prigozjin, och måste överleva sex månader i kriget innan de benådas. 

– Jag tror att 50 000 människor till fronten lätt kan pressas ut ur systemet, säger Olga Romanova, chef för den icke-statliga organisationen ”Russia behind bars”, till sajten.

Enligt ryska oberoende Meduza rekryterar Wagnergruppen nu fångar från flera regioner och man uppger att minst 3 000 värvats. Värvningen har trappats upp sedan i maj – efter Rysslands stora förluster i Ukraina. 

En film som spridits visar hur Jevgenij Prigozjin, 61, oligarken bakom ”Putins privata armé” av legosoldater, besöker ett fängelse i ryska Mordvinien.

Enligt Meduza är det oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som publicerat filmen på Telegram-kanalen Populjarnaja politika. 

Fångarna får enligt sajten skriva under kontrakt som innebär att de måste kriga i sex månader innan de befrias – vissa får också löfte om ekonomisk kompensation. Därefter förs de till träningsläger och sedan till Luhanskregionen. 

– Efter ett halvår kommer ni hem, då har ni benådats. Eller också stannar ni hos oss. Några andra sätt att återvända finns inte. De som kommer fram till Ukraina och inte vill strida stämplar vi som desertörer. Sedan avrättar vi dem, säger Prigozjin i videon.

Enligt Daily Mail fick fångarna i Mordvinien fem minuter på sig att bestämma om de ville ansluta sig till kriget i Ukraina. Minimiåldern för att värvas var 22 år – och den övre gränsen 50. Prigozjin var också tydlig med att de blivande soldaterna förväntades ta sina egna liv om de riskerade att bli krigsfångar i Ukraina. 

Daily News | Online News ”Tror att 50 000 kan pressas ur systemet”

Fångarna som rekryteras till kriget är mördare, rånare och återfallsförbrytare. Men Wagnergruppens ägare låter också rika fångar – dömda för bland annat ekonomisk brottslighet – att betala ut sig ut fängelset utan att behöva kriga, skriver The Telegraph.

Enligt Meduza har fler än fem procent av alla manliga fångar i Ryssland rekryterats. Det handlar enligt källor från ryska myndigheter om över 28 000 män, skriver The Telegraph. 

– Jag tror att 50 000 människor till fronten lätt kan pressas ut ur systemet, säger Olga Romanova, chef för den icke-statliga organisationen ”Russia behind bars”, till Meduza. 

– Det värsta är att dessa människor sedan kan återvända till friheten, fortsätter hon. 

Daily News | Online News Se mer

”Lokalbefolkningen har troligtvis begravt kropparna”

Read MoreShare on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment