Slovenska gospodarska klima se ohlaja

featured image

Daily News | Online News

Pisanje v forum je na voljo samo naročnikom Financ.

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  

Čas branja: 2 min


23.09.2022  11:00

Daily News | Online News avtor

Daily News | Online News Slovenska gospodarska klima se ohlaja

Foto: Shutterstock

Z uporabniškim imenom lahko ta članek preberete BREZPLAČNO. Odprite si brezplačno uporabniško ime ali pa se prijavite z obstoječim.

  • Prijava
  • Registracija

X

Finance: Prijava

Prijavite se. Če še nimate podatkov za prijavo, namesto tega uporabite obrazec Registracija.

X

Finance: Prijava – registracija

Za ogled vsebine je dovolj brezplačna registracija. Če podatke za prijavo že imate, namesto tega uporabite obrazec Prijava.

Z registracijo boste avtomatično prejemali bilten Novosti, ponudbe, ugodnosti in akcije Časnika Finance v vaš e-poštni nabiralnik.

Elektronski naslov: *

Želeno uporabniško ime (neobvezno)

Geslo: *

Ponovite geslo: *

Nivo zaposlitve *

Delovno področje *

Za dodatno pomoč nam pišite na admin@finance.si. Splošni pogoji so objavljeni na www.finance.si/pogoji.

Spoštujemo vašo pravico do zasebnosti!

Obvezujemo se, da bomo z vašimi podatki ravnali skrbno in odgovorno. Vaše podatke bomo uporabljali in hranili, dokler ne prejmemo vaše zahteve za izbris. Zahtevo za izbris podatkov lahko pošljete na e-naslov zasebnost@finance.si. Podrobnejše informacije o varovanju vaše zasebnosti in vaših pravicah si lahko preberete v naši politiki zasebnosti na www.finance.si/zasebnost.


Obveščaj me o novih člankih:  


Gospodarska klima je bila septembra za 4,5 odstotne točke nižja kot v prejšnjem mesecu in za 10,3 odstotne točke nižja kot lanskega septembra ter je tako padla pod dolgoletno povprečje, ugotavljajo na statističnem uradu. Vrednost kazalnika gospodarske klime je v septembru tako dosegla −5 odstotne točke, kar je za 4,1 odstotne točke pod dolgoletnim povprečjem.

Na znižanje vrednosti kazalnika na mesečni ravni je vplivalo vseh pet komponent: najbolj kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,5 odstotne točke), sledile so storitvene dejavnosti (za 1,3 odstotne točke), nekoliko manjši vpliv pa je bil v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke), med potrošniki (za 0,3 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke).

Na letni ravni pa so k znižanju prispevale nižje vrednosti štirih kazalnikov od petih: največji vpliv je imel upad vrednosti kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 6,3 odstotne točke), sledilo je zaupanje med potrošniki (za 3,8 odstotne točke), manjši vpliv pa je bilo zaznati pri zaupanju v gradbeništvu (za 0,5 odstotne točke) in storitvah (za 0,1 odstotne točke). Po drugi strani je imel kazalnik zaupanja v trgovini na drobno pozitiven vpliv (za 0,4 odstotne točke).

Kakšno je razpoloženje po panogah?

Predelovalne dejavnosti: Kazalnik zaupanja je bil nižji v primerjavi z vsemi tremi obravnavanimi obdobji: na mesečni ravni je bila njegova vrednost nižja za sedem odstotnih točk, na letni ravni za 16 odstotnih točk in glede na dolgoletno povprečje za osem odstotnih točk. Poslabšali so se vsi kazalniki, ki sestavljajo kazalnik zaupanja, najizraziteje pričakovana proizvodnja (za 11 odstotnih točk), sledila sta zaloge končnih izdelkov (za pet odstotnih točk) in skupna naročila (za tri odstotne točke).

Trgovina na drobno: Vrednost kazalnika zaupanja je na mesečni ravni upadla za šest odstotnih točk, na letni ravni pa je zrasla za osem odstotnih točk. Prav tako je bila vrednost višja od dolgoletnega povprečja, in sicer za štiri odstotne točke. Na znižanje je vplivalo predvsem poslabšanje kazalnikov pričakovana prodaja in prodaja, nižja sta bila za deset oziroma pet odstotnih točk. Kazalnik prodaje je upadel že drugi mesec zapored.

Gradbeništvo: Tudi v tej dejavnosti je bilo zaznano znižanje kazalnika zaupanja, in sicer za tri odstotne točke na mesečni in za 10 odstotnih točk na letni ravni. Po drugi strani je bil za 23 odstotnih točk višji od dolgoletnega povprečja. Zaupanje je upadlo zaradi znižanja kazalnika pričakovano zaposlovanje (upad za devet odstotnih točk), medtem ko se je vrednost kazalnika skupna naročila izboljšala za dve odstotni točki.

Storitvene dejavnosti: Kazalnik zaupanja se je na mesečni ravni znižal za pet odstotnih točk, medtem ko je na letni ravni ostal enak in bil za pet odstotnih točk višji od dolgoletnega povprečja. Poslabšala sta se kazalnika pričakovano povpraševanje in poslovni položaj (nižja za osem oziroma pet odstotnih točk). Kazalniki povpraševanje, zaposlovanje, pričakovano zaposlovanje in pričakovane prodajne cene se v primerjavi s prejšnjim mesecem niso občutneje spremenili.

X

Poslovna akademija

Prijavite se na novice Poslovne akademije.

Vaši podatki so na varnem. Časnik Finance se zavezuje, da bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za pošiljanje biltena Poslovna akademija ter jih ne bo posredoval tretjim osebam. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena.


S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment