Članice EU komisijo pozvale, naj že prihodnji teden pripravi zakonske podlage za energetske ukrepe

featured image

Daily News | Online News

Čas branja: 4 min


09.09.2022  20:01

Ministri za energetiko so v petek na izrednem zasedanju evropsko komisijo pozvali, naj čim prej pripravi podlage za posredovanje na trgu z elektriko in plinom, pri čemer je slovenski minister za energetiko Bojan Kumer pri ukrepih za zmanjševanje porabe dejal, da bi ti morali biti v prvi fazi prostovoljni. Kumer je tudi dejal, da smo v Sloveniji avgusta prostovoljno skoraj dosegli cilj 15-odstotnega zmanjšanja porabe plina.

Daily News | Online News avtor

Celotni članek je na voljo le naročnikom.



Paket Finance POSLOVNI

✔ Naročnina brez vezave – odpoved kadarkoli

Aplikacija Finance na iOS napravah in Androidu.

✔ Finance DATA – podatkovna stran

Desna roka – nasvetni članki in baza znanja

Finance International – dostop do člankov svetovnih poslovnih medijev

✔ Internetvjuji in multimedijska knjižnica

Strokovni bilteni

✔ Glasovno branje člankov, deljenje člankov,…


Časnik Finance

Daily News | Online News Časnik Finance

Del skupine Bonnier

Daily News | Online News Bonnier

Varen nakup

Inovacija leta 2018

Daily News | Online News Bonnier Award

Naša zaveza

Daily News | Online News GDPR


Obveščaj me o novih člankih:  


Na petkovem izrednem zasedanju o ukrepih za ublažitev energetske draginje, ki ga je sklicalo češko predsedstvo, ministri članic EU, pristojni za energetiko, niso sprejeli nobene dokončne odločitve. Rezultat sestanka je bil, da so ministri pozvali evropsko komisijo, naj do sredine septembra – kar je prihodnji teden – pripravi ustrezne predloge zakonodajnih podlag za tiste ukrepe, ki jih je sama predlagala minulo sredo. Te podlage naj bi članice predvidoma potrdile do konca septembra.

Kot znano, so imeli ministri v petek v razpravi različne predloge ukrepov za poseg na evropskem trgu elektrike in plina, ki jih je komisija sicer zapisala v tako imenovani neuradni dokument (non-paper). O teh predlogih je komisija minulo sredo spregovorila stalnim predstavnikom članic, zatem pa jih je v izjavi za javnost predsednica komisije Ursula von der Leyen predstavila tudi javnosti.

Med ukrepi cenovna kapica za plin

Po končanem izrednem zasedanju ministrov, pristojnih za energetiko, kjer so imeli za izhodišče omenjeni neuradni dokument, so s češkega predsedstva sporočili, da so ministri sklenili, naj predvidoma do 13. septembra komisija pripravi zakonodajne podlage za naslednje predlagane ukrepe:

  • Ministri so pozvali komisijo, naj pripravi predlog zakonodaje, s katero bi lahko uveljavili “računsko” kapico za plin v okviru evropskega sistema za določanje cen elektrike. Spomnimo: evropski sistem za določanje cen elektrike je zasnovan tako, da vsak dan veleprodajno ceno elektrike določi najdražja elektrarna, ki mora tisti dan delovati, da je mogoče v EU zadostiti povpraševanju po elektriki. Zato so proizvajalci, ki pri proizvodnji uporabljajo cenejše energente, stroškovno v prednosti pred plinskimi elektrarnami. Porabniki pa morajo plačevati za elektriko enako (visoko) ceno, četudi je bila ta denimo proizvedena iz sonca ali vetra, ki sta kot energenta brezplačna.

    Po predlogu komisije bi po novem uvedli posebno dajatev na prihodke, ki so “izredni” ali “presežni” ob upoštevanju določene računske cenovne kapice za plin, o višini katere bi se morali še dogovoriti. Glede tega je zakrožil predlog, da bi bila ta kapica postavljena pri 200 evrih za megavatno uro plina. To pomeni, da bi bili z novo dajatvijo obremenjeni vsi prihodki proizvajalcev elektrike iz cenejših virov (na primer hidroelektrarn), ki bi bili ustvarjeni nad postavljeno računsko cenovno kapico.

    S prihodki, ki bi jih zbrali z novouvedeno dajatvijo na “izredne” oziroma “presežne” prihodke, ki so jo pri češkem predsedstvu imenovali solidarnostni prispevek, bi članice financirale protidraginjske ukrepe za bolj ranljive.
  • Ministri so komisijo pozvali, naj oblikuje predloge za izredne in začasne intervencijske ukrepe, s katerimi bi bilo mogoče posredovati na trgu za omejitev učinka visokih cen. Pozvali so jo, naj v predlog vključi tudi dejansko cenovno kapico na plin.
  • Ministri so evropsko komisijo tudi pozvali, naj po tem, ko je že bil sprejet dogovor o zmanjševanju porabe plina, zdaj pripravi predlog za koordinirane ukrepe za zmanjšanje porabe elektrike, s čimer bi zmanjšali pritiske na proizvodnjo elektrike. Na sredini predstavitvi predlogov ukrepov proti energetski draginji je Ursula von der Leyen posebej poudarila, da se je treba posvetiti povpraševanju v konicah. »Konično povpraševanje je tisto, kar je drago, ker v konicah povpraševanja pride na trg drag plin. Zato moramo poravnati krivuljo in se pri povpraševanju izogniti konicam. Predlagali bomo obvezen cilj za zmanjšanje porabe električne energije v konicah,« je dejala von der Leynova.
  • In ne nazadnje, ministri so evropsko komisijo pozvali k ukrepanju zoper vprašanje znižane likvidnosti. Pri tem je Bruselj v neuradnem dokumentu kot ukrep omenjal evropski pravni okvir za državna poroštva v energetiki.

Slovenija se kratkoročno zavzema za hitro uvedbo tržnih varovalk, dolgoročno pa za reformo sistema

Izrednega zasedanja se je udeležil tudi slovenski minister za energetiko Bojan Kumer, ki je ob prihodu na sejo povedal, da Slovenija veliko ukrepov pozdravlja, kot najbolj nujno pa poudarja hitro in takojšnje ukrepanje, da bi potem imeli čas za pripravo strukturne reforme trga. Ta je po njegovih besedah pomembna, ker so se spremenili temelji, “enak način trgovanja z drugačnimi fundamenti pa ne gre več skupaj”.

Kumer je ob prihodu na sejo dejal, da sta s slovenskega stališča glavni dve zadevi: kratkoročno gre za uvedbo varovalk v trgovalnem sistemu, ki bi preprečila cenovna nihanja, v dolgoročnem smislu pa za reformo sistema. Kumer je omenil tudi premehak pristop, z dodatnim pojasnilom, da premehak zlasti glede tega, kako hitro bi morali poseči z varovalkami pri terminskih poslih. S tem v zvezi je dejal: »S tem bi ustavili špekulante, ustavili velike finančne družbe z izčrpavanjem obratnih likvidnih sredstev energetskih družb, ki na koncu lahko privede tudi do motenj v zanesljivosti oskrbe.«

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je pokomentiral še predlagana ukrepa za zmanjšanje porabe elektrike ter cenovno kapico na ruski plin. Glede obveznega zmanjševanja porabe elektrike je minister dejal, da se Slovenija zavzema za dvofazno ukrepanje, in sicer v prvi fazi na prostovoljni osnovi: »Tako lahko naredimo zelo veliko, kar kaže Slovenija, kjer smo avgusta na prostovoljni ravni skoraj dosegli cilj 15-odstotnega zmanjšanja porabe pri plinu. Če prostovoljna raven ne bo dovolj, si želimo dovolj jasnih zakonskih in podzakonskih podlag.«

Glede cenovne kapice na ruski plin pa je minister Kumer dejal: »Vsekakor podpiramo, menimo pa, da to ni zadosten ukrep.« Kaj bi bilo še treba? »Kapico ne samo na ruski plin, ampak na ves uvožen plin, ker moramo postaviti zamejitve, do kod se lahko dogaja trgovanje, ker poznamo stroškovne cene. Na primer, proizvodna cena elektrike iz nafte je najdražja zamenjava in tu se lahko postavi kapica, vse drugo pa je lahko prosto trgovanje.«

Read More



https://newscharotar.com/2022/09/clanice-eu-komisijo-pozvale-naj-ze-prihodnji-teden-pripravi-zakonske-podlage-za-energetske-ukrepe/
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment