На прага на зимата: Хаос в производството на храна и енергия в Европа

featured image

Daily News | Online News

Тази година реките в Европа пресъхнаха след продължителен период на рекордно горещо време. Това засили страховете за производството на храна и енергия в момент, когато цените така или иначе скачат до небето в резултат на войната в Украйна, предава CNBC.

Острата липса на дъжд и поредицата от горещи вълни от месец май насам се отразиха върху реките в региона. Във Франция например на няколко места може спокойно да пресечете пеша река Лоара. Състоянието на един от ключовите водни пътища на Европа – река Рейн, също е тревожно. Нивото на река По в Италия пък спадна дотолкова, че в коритото й се появиха артефакти от Втората световна война.

Подобно засушаване не се е наблюдавало от много дълго време. Водното равнище в някои от най-големите водни пътища е по-ниско, отколкото е било десетилетия наред“, отбеляза Матю Оксенфорд, главен анализатор в консултантска фирма, специализирана в анализ на климатичната политика.

Някои реки са с ниво на водата, което е на прага да преустанови корабоплаването по тях. Това ще има значително въздействие върху икономическата и човешката дейност, тъй като има вероятност от суша за известен период от време.

Най-лошата суша за последните 500 години

Тази година Европа се сблъска със суша, невиждана от 500 години. Към началото на август доклад на Глобалната обсерватория за засушаване разкри, че приблизително две трети от Европа е под някакво предупреждение за суша, което означава, че почвата е изсъхнала и растителността „показва признаци на стрес“.

Анализът установи още, че почти всички реки в Европа са пресъхнали до известна степен, докато водният и топлинният стрес „значително намаляват“ добивите на летните култури.

Това носи последствия и за селското стопанство. Прогнозите за царевица за зърно, соя и слънчоглед се очаква да бъдат съответно с 16%, 15% и 12% под средното за предходните 5 години. Лошата новина е, че това се случва на фона на постоянно растящите цени на храните вследствие на руската инвазия в Украйна, която е основен производител на суровини като пшеница, царевица и слънчогледово олио.

Прогнозата за времето не е благосклонна и за следващите месеци. Доклад на ЕС предупреждава, че Западна Европа и Средиземноморието вероятно ще бъдат по-топли и по-сухи от обичайното чак до ноември.

Хората, които са израснали в Централна Европа, обикновено обичат слънцето. Сега обаче те се надяват на дъжд“, казва Аксел Бронстерт, професор по хидрология и климатология в университета в Потсдам в Германия, отбелязвайки, че преди е било нечувано някои по-малки реки в региона да пресъхват напълно по това време на годината.

По думите на Бронстерт без силни валежи през следващите няколко седмици вероятността водното равнище на реките да спадне допълнително е голяма.

Наред с въздействието върху околната среда и здравето, професорът подчертава, че сухите условия са довели до много лоша реколта за много различни култури в Германия. Повишаването на цените на храните и енергията предизвика рязък скок на инфлацията, като потребителските цени в 19-те страни от еврозоната се повишиха до нов рекорд от 9.1% през август.

Матю Оксенфорд от EIU прогнозира, че аномалии като тази в бъдеще ще има по-често. Той визира вероятността от по-интензивни суши, бури, горещи вълни и наводнения в Европа. Но и предлага решение.

Страните ще трябва да инвестират повече в подготовката за неща, които преди бяха много необичайни, но сега ще станат много по-чести явления, тъй като изменението на климата преобръща много модели на дейност, изграждани в продължение на векове“, казва експертът.

Състезание за подсигуряване на енергийни запаси

Понижаващото се ниво на водните пътища на Стария континент има многостранни последствия. Перспективата за спирането на корабоплаването по Рейн е сред тях и е един от основните рискове.

Река Рейн е сред най-дългите (1320 км) и важни реки в Европа. Свързва главното пристанище Ротердам в Нидерландия с индустриалния център на Германия и по на юг с Швейцария. През последните седмици водното равнище на реката се стабилизира над критичното. Прогнозата за продължаващи високи температури и оскъдни валежи обаче изострят опасенията. Транспортирането на храни, химикали, енергия и много други може да спре.

Междувременно водното равнище в Кауб – измервателна станция западно от Франкфурт и ключова точка за товарни превози по вода – се очаква да спадне до 86 см до края на седмицата, според данни на германското правителство. Водното равнище в нормални случаи трябва да бъде около 200 см. По време на сушата през 2018 г. нивото на река Рейн падна до едва 30 см на места, което доведе до временно преустановяване на движението на товарни кораби.

Ако спадът на водните нива на Рейн продължи, това може да извади 0.2 процентни пункта от брутния вътрешен продукт на Германия през третото и четвъртото тримесечие на тази година“, казва Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в консултантската компания Capital Economics.

Според него спадът на водното ниво на Рейн е сравнително малък проблем за германската индустрия в сравнение със задълбочаващата се газова криза в региона.

На други места покачващите се температури на френските реки през последните седмици заплашиха да намалят и без това ниското ядрено производство на страната. Летните горещи вълни допълнително затоплиха реки като Рона и Гарона, които държавният енергиен доставчик EDF използва за охлаждане на реакторите на своите атомни електроцентрали. Това наложи френският ядрен регулатор да удължи временните освобождавания, за да позволи на пет електроцентрали да продължат да изхвърлят топла вода в реките преди задаващата се енергийна криза, съобщи Reuters.

В Норвегия, която разчита в голяма степен на водноелектрическа енергия, липсата на дъжд означава, че количеството електроенергия, генерирана от язовирите, е намаляло рязко. В резултат на това норвежкото правителство планира да ограничи износа на електроенергия.

Така европейските правителства се озовават в ситуация да се борят да запълнят подземните хранилища с газови запаси, за да имат достатъчно гориво, за да поддържат домовете топли през следващите месеци.

През последните седмици Русия, която достави приблизително 40% от газа на ЕС миналата година, драстично намали потоците към Европа, позовавайки се на дефектно и забавено оборудване.

Read More



https://newscharotar.com/2022/09/%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%85%d0%b0%d0%be%d1%81-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment