Baltarusija planuoja paralelinį importą pradėti dar šiemet

featured image

Daily News | Online News

Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Baltarusija, kaip ir Rusija, leis importuoti prekes, apeinant gamintojų ir autorių teisių turėtojų draudimus. Įstatymas dėl paralelinio importo jau parengtas ir derinamas vyriausybėje.

Aleksejus Bogdanovas, Antimonopolinio reguliavimo ir prekybos ministras, kurį cituoja agentūra „Belta“, sako, kad įstatymas gali būti priimtas iki šių metų pabaigos. Jo teigimu, priėmus dokumentą bus supaprastintas prekių, kurias į Baltarusiją dėl sankcijų draudžiama įvežti, importas.

Baltarusijos valdžios institucijos tokią galimybę pradėjo svarstyti, kai paralelinį importą leido Rusija.  Dėl karo Ukrainoje Vakarų šalims įvedus sankcijas ir daugeliui pasaulinių bendrovių pasitraukus iš Rusijos, į paralelinio importo sąrašą Rusija įtraukė šimtus užsienio prekių ženklų. Tai automobiliai, elektronika, drabužiai, naftos ir chemijos produktai, tualeto reikmenys ir daug kitų prekių.

Rusijos vyriausybė pareiškė, kad šio mechanizmo tikslas – „patenkinti prekių, kuriose yra intelektinės veiklos rezultatų, paklausą“ negavus teisių turėtojo leidimo. Rusijos pramonės ir prekybos ministerija pažymėjo, kad lygiagretus importas „nereiškia leidimo importuoti ir platinti suklastotus produktus – produktai turi būti teisėtai įvežti iš šalių, į kurias jie importuojami“. Tiesa, netrukus atsirado daug produktų, neaišku iš kur ir kokios kilmės.

Oficialiais skaičiavimais, pardavimai šešėlinėje Rusijos rinkoje, dar vadinami paraleliniu importu, jau pasiekė beveik 6,5 mlrd. USD, o iki metų pabaigos gali siekti 16 mlrd. USD.

Kaip VŽ rašė, remiantis teismų dokumentais ir teisininkų komentarais, „Coca-Cola“, kuri pirmą kartą Sovietų Sąjungoje pasirodė 1979 m., jau pradėjo kovoti su šešėline rinka, neleistinu importu ir rusiškomis „Fanta“ linijos kopijomis. Kitų kompanijų kova dar tik prasideda, nes Rusijos verslininkai siekia pasinaudoti iš Rusijos pasitraukusiais gerai žinomais vardais.

Pavyzdžiui, Maskvos verslininkai Aleksandras Geršteinas ir Vadimas Riabčenka, kuriems priklauso tvarsliavos ir medicinos reikmenų verslas, pateikė paraiškas užregistruoti apie 20 prekių ženklų, įskaitant „Coca-Cola“, „Adidas“, „Mercedes Benz“ ir „P&G Pampers“.

Rusijos vyriausybei pavaldi intelektinės nuosavybės agentūra „Rospatent“ gauna daugybę paraiškų dėl šalyje populiarių vakarietiškų prekių ženklų, sako Robertas Readingas, intelektinės nuosavybės analitikų bendrovės „Clarivate Plc“ turinio strategijos vadovas.

Intelektinės nuosavybės ekspertai teigia, kad paprastai vyriausybės atmeta prekių ženklų paraiškas, kurios yra identiškos arba labai panašios į jau egzistuojančius prekių ženklus, tačiau šį pavasarį Rusijos vyriausybė priėmė dekretą, leidžiantį įmonėms naudoti „nedraugiškomis“ laikomų šalių, pavyzdžiui, JAV ir Jungtinės Karalystės patentus, nemokant intelektinės nuosavybės savininkui.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Tema „Pramonė“

Read More



https://newscharotar.com/2022/09/baltarusija-planuoja-paralelini-importa-pradeti-dar-siemet/
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment