Vivo objavljuje treći 6G izveštaj o naprednim tehnologijama

featured image

08.08.2022 12:49 |

Mobile

Institut za istraživanje komunikacija kompanije vivo objavio je svoj treći izveštaj o 6G tehnologiji pod nazivom „Izgradnja slobodno povezanog fizičkog i digitalno integrisanog sveta: 6G usluge, mogućnosti i napredne tehnologije koje obećavaju“. Izveštaj istražuje 6G okvire i tehnologije za koje stručnjaci kompanije vivo veruju da će oblikovati živote ljudi nakon 2030. godine. 6G usluge zahtevaju potpuno nov dizajn arhitekture sistema, omogućavajući uzajamno približavanje digitalnog i fizičkog sveta oblikujući našu budućnost na jedan potpuno novi način..

Usluge i mogućnosti: stvaranje nove digitalne dimenzije

Izveštaj predviđa da će 6G omogućiti napredne komunikacijske, informacijske i konvergentne kompjuterske usluge, spajajući komunikaciju, obradu podataka i senzoriku u jedan sistem. Integrisana 6G mreža ne samo da će povezati ljude sa ljudima, već će povezati i ljude sa mašinama i mašine sa mašinama, pomažući u stvaranju potpuno novog digitalnog sveta. Može se očekivati da će stotine milijardi uređaja biti povezano do 2030. godine.

6G će proširiti osnovne telekomunikacione usluge kako bi se podržala potpuno nova iskustva, poput sveobuhvatne, međusobno pomešane stvarne, holografske i multi-senzorne komunikacije. Usluge povezivanja 6G mobilnih podataka će nastaviti da se poboljšavaju u pogledu kapaciteta, brzine prenosa podataka, latencije, pouzdanosti i mnogih drugih aspekata i stoga će biti unapređena nekoliko puta u poređenju sa 5G.

Obećavajuće tehnologije za istinsko sveprisutno povezivanje

Nove mrežne funkcije će biti predstavljane kao podrška novim 6G uslugama. Budući da će 6G međusobno povezati mobilne mreže i obradu podataka, te dovesti do interakcije podataka između domena i izvorne AI mreže, očigledno je da ova mreža zahteva potpuno novi dizajn arhitekture sistema.

Integracija senzorike i komunikacije predstavlja potpuno nove mogućnosti u bežičnim mobilnim mrežama – 6G osnovna veštačka inteligencija bi poboljšala efikasnost mreže i vazdušnog interfejsa, poboljšala fleksibilnost sistema i smanjila troškove. Uvođenje krajnje višeslojne obrade podataka je od suštinskog značaja za podršku inteligentnim i osnovnim informacionim uslugama. Trenutno su evolucija višestrukih prenosnika i prijemnika (MIMO), tehnologija rekonfigurabilne inteligentne površine (RIS) i novi talasni oblici su neke od uzbudljivih istraživačkih područja, koje utiru put ka efikasnijoj i fleksibilnijoj mreži, navodi se u izveštaju.

Osnovan 2016. godine, Institut za istraživanje komunikacija kompanije vivo fokusira se na istraživanje i standardizaciju 5G tehnologije. Institut je do danas podneo preko 8.000 5G predloga „Projektu partnerstva treće generacije“ (3GPP), što je dovelo do odobrenja 15 tehničkih karakteristika i tri tehnička projekta.

Izveštaj kompanije vivo „Izgradnja slobodno povezanog fizičkog i digitalno integrisanog sveta: 6G usluge, mogućnosti i napredne tehnologije koje obećavaju“ možete preuzeti ovde.

Read More


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment