Lockheed Martin достави първото тактическо лазерно оръжие за кораби

featured image

Лазерната система HELIOS работи като „Звездата на смъртта” от Междузвездни войни

(снимка: Lockheed Martin)

Американската корпорация Lockheed Martin първа в света започна да доставя тактически лазерни оръжия за кораби. Система HELIOS с мощност над 60 kW вече е интегрирана във Военно-морските сили на САЩ.

В сравнение с конвенционалните средства за огнева защита, лазерната система има по-висока скорост на реакция, „безкрайни боеприпаси”, ниска цена на изстрел и по-добра точност на унищожаване. HELIOS е относително лесна за мащабиране и в бъдеще може да видим и по-мощни лазери на борда на корабите.

HELIOS или „високо-енергиен заслепяващ и проследяващ лазер” представлява оптичен лазер, базиран на технология за комбиниране на спектри. Няколко източника на лазерно лъчение се сумират и образуват кохерентен лъч с повишена мощност. „Звездата на смъртта” от вселената на Междузвездни войни работи на подобен принцип.

Тестването на HELIOS на полигон се проведе през 2020 г., а морските изпитания бяха през 2021 г. на борда на разрушителя USS Preble (клас Арли Бьорк). Системата е предназначена както за заслепяване на приборите на вражеските въздушни и морски кораби, така и за директно унищожаване на най-леките от тях, например дронове.

Високо-енергийни оръжия разработват всички водещи страни. Напредъкът в полупроводниците и батериите позволи създаване на мощни „твърдотелни” лазери, което прави бойните системи относително малки, леки и лесни за поддръжка и използване.

Инсталацията на HELIOS, в частност, е интегрирана в единната система за управление на военните кораби на американския флот, известна като Aegis. Системата на Lockheеd Martin е готова за масово внедряване.

Read More


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment