Facebook najzad testira enkripciju za poruke u Messenger aplikaciji

featured image

Sve najpopularnije aplikacija za razmenu tekstualnih i glasovnih poruka, kao što su WhatsApp, Telegram, Viber i mnoge druge imaju “end-to-end” enkripciju omogućenu u “običnim” konverzacijama. Do sada, Facebook Messenger dozvoljavao je slanje ekriptovanih poruka samo upotrebom svoje opcije “secret chat” i to na ogromno iznenađenje i frustraciju svojih korisnika. Međutim, kako navodi TheVerge, izgleda da je promena na bolje napokon na pomolu.

Testiranje enkripcije

Dodavanje sveobuhvatne “end-ti-end” enkripcije unutar Facebook Messenger platforme predstavljalo bi veliki korak u osiguravanju makar određenog nivoa privatnosti prilikom razmenjivanja poruka u istoj. Do sada, to ste mogli da uradite samo u pojedinačnim četovima, ali ovo bi stvarno predstavljalo veliki pomak, pogotovo imajući u vidu da svi konkurenti već odavno nude istu funkcionalnost.

Prema postulatima “E2E” enkripcije, Facebook ne bi bio u mogućnosti da vam posmatra sadržaj poruka, već bi to znali samo oni koji u tim razgovorima učestvuju. Samim tim bilo bi mnogo teže i hakerima i snagama reda i zakona da vašim porukama pristupe, što do sada nije bio slučaj. U prethodnih nekoliko godina kompanija Meta polako je uvodila ovakav vid enkripcije u svoje druge proizvode poput WhatsApp, koji koristi istu vid enkripcije kao i Signal, trenutno možda i najbezbednija aplikacija ovog tipa.

Međutim, Meta je najzad odlučila da otpočne testiranje ove enkripcije koja bi bila prisutna u svim razmenama tekstualnih poruka i da bi trebalo da vidimo ovu funkcionalnost u našim aplikacijama do 2023. godineiako je enkripcija poruka najavljena još davne 2016. godine. Kao razlog za sporu implementaciju Meta je navela poteškoće oko uvođenja ovakve funkcionalnosti unutar aplikacije koju istovremeno koriste milijarde ljudi i problema oko balansiranja privatnosti i sveopšte bezbednosti.

Druge opcije

Pored “end-to-end” enkripcije, Meta je izjavila kako testira i mnoge druge moderne funkcionalnosti, poput istovremenog brisanja poruka sa svih vaših uređaja koji su sinhronizovani i testiranja mogućnosti da “vratite” poruke koje ste poslali. Kaskaju neke tri godine od kada su najavili uvođenje enkripcije, svi znamo koji su pravi razlozi, ali valjda će se to najzad dogoditi.

Read More


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment