Chorvatský Musk a pak už Češi. Rohlík a Attacama si připsaly největší startupové investice v regionu

featured image

Foto: Ataccama / Rohlik.cz

Michal Klaus, ředitel společnosti Ataccama, a Tomáš Čupr z Rohlíku

Kapitál od externích investorů je pro startupy, které se snaží rychle vyrůst a obsadit co největší pozici na trhu, klíčový. Vysoké sumy investoři vkládají do společností celosvětově, ambiciózní projekty nechybí ani v Česku. Platforma VestBee, která sleduje startupové a investiční prostředí ve střední a východní Evropě, mezi největší investice v regionu za druhé letošní čtvrtletí zařadila na české poměry rekordní kolo pro internetový supermarket Rohlik.cz nebo kapitál pro softwarovou společnost Ataccama. Obě značky navíc figurují také v seznamu top padesáti startupů v regionu.

Investory se některým startupům daří lákat i přes to, že si dnes lidé spíše utahují opasky, globální ekonomiku drancuje vysoká inflace a obří technologické firmy oznamují miliardové ztráty. Rohlík Tomáše Čupra na konci června oznámil rekordní pětimiliardové investiční kolo. „Rohlíkové kolo je testament investorskému útěku za kvalitou,“ řekl tehdy Pavel Mucha, partner venture kapitálového fondu Kaya, který byl součástí posledního kola.

Útěk za kvalitou v investorské hantýrce značí změnu investičního chování v době finančních otřesů, kdy se investoři snaží prodat riziková aktiva a místo toho kupují ta bezpečnější. Označit Rohlík, který je teprve na startu své celoevropské expanze, na většině trhů pálí peníze a čelí obrovské konkurenci, za bezpečnou investici, by si asi příliš investorů nedovolilo. Mucha však věří, že tato sázka se vyplatí.

„To, že Rohlík dokázal získat tak velký kapitál, jen ukazuje, ve které části pelotonu těchto firem z hlediska kvality byznysu, týmu a toho, co staví, na evropské úrovni je. Také v této kategorii je obrovské množství firem, o které investoři ani nezavadí,“ řekl v červnu pro CzechCrunch Mucha, který je zároveň součástí skupiny Enern a fondu Orbit Capital, jenž se připojil k poslednímu investičnímu kolu a drží díky tomu podíl okolo deseti procent. Rohlík se v žebříčku VestBee objevil i mezi největšími investicemi minulého roku.

Díky velké kapitálové injekci je Čuprova firma připravena jak na zrychlení expanze, tak na případně na horší ekonomické časy, které ji samotnou, ale možná především její zákazníky, čekají. Dosud však prý měla inflace či pandemická opatření na výsledky společnosti minimální dopady, jak líčil Čupr v červnu pro agenturu Bloomberg. Rohlík totiž cílí na movitější klientelu, která zatím není tolik ovlivněna.

Jen dva dny po Rohlíku hlásil několikamiliardovou injekci i softwarový startup Ataccama. S investicí 3,6 miliardy korun se tak zařadil mezi první pětici nejvyšších investičních kol do startupů českých zakladatelů po boku zmíněného Rohlíku, ShipMonku Jana Bednáře a Productboardu Huberta Palána a Daniela Hejla. Prostředky do Ataccamy vložil globální fond Bain Capital Tech Opportunities. Získané prostředky pak chce startup využít na další globální expanzi, rozvoj datové platformy a také k posílení náboru.

Ataccama na trhu prorazila se svou platformou pro pokročilou správu a řízení podnikových dat, kterou ocenila i poradenská společnost Gartner. Obsahuje nástroje pro automatizované řízení kvality, katalogizování, propojování, integrování a následný reporting, vše založené na umělé inteligenci. Ke čtyřem stovkám jejich klientů patří třeba T-Mobile, Avast, Raiffeisenbank či Heineken.

Foto: Ataccama

Michal Klaus, ředitel společnosti Ataccama

Česko-kanadská firma aktuálně působí v deseti pobočkách po celém světě, přičemž vývoj řídí z Prahy a hlavní obchodní oddělení sedí v kanadském Torontu. V jaké výši se aktuálně nachází valuace, firma oficiálně neprozrazuje, podle informací CzechCrunche je ale na úrovni 550 milionů dolarů, tedy bezmála 13 miliard korun.

Celkem investoři ve střední a východní Evropě za druhý kvartál tohoto roku podle VestBee rozdali startupům skrze 242 investičních kol přes dvě miliardy eur. Nejvíce peněz dostaly firmy na chorvatském trhu, druhé bylo pro startupy nejúspěšnější Česko, kam investoři poslali přes 500 milionů eur v celkem 37 investičních kolech.

V top padesátce startupů podle VestBee se umístily i další české projekty. Na sedmém místě skončilo DoDo, které zajišťuje logistiku v oblasti potravin, dvanácté místo obsadila Manta mapující datové toky u velkých IT firem. V seznamu najdeme i finanční platformu pro e-commerce Lemonero, systém pro vývojáře a designéry Supernova nebo 4Trans Factoring, poskytovatele fakturačních služeb.

Read More


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment