Продажбите на лаптопи намаляха чувствително

featured image

Няколко фактора предопределиха слабото второ тримесечие на пазара за лаптопи

(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на мобилни компютри претърпя осезаем спад през второто тримесечие на годината. Търсенето се сви в резултат на влошената геополитическа обстановка, високата инфлация и намалената потребителска активност.

В периода април-юни в глобалното мащаб са доставени 55,5 милиона лаптопа от различни типове, което е с 15% по-малко спрямо второто тримесечие на 2021 г., сочи нов доклад на Strategy Analytics. При това в сегмента на хромбуците е регистриран спад от 53 %, заради слабите продажби в образователния сектор.

Лидерът на световния пазар на преносими компютри Lenovo е доставил 12,8 милиона устройства, което му отрежда дял от 23%. Но продажбите на китайската компания през тримесечието намаляват със 17% на годишна база.

На второ място се намира HP, която е доставила 10,5 милиона ноутбука и контролира 19% от пазара. Американският производител регистрира спад в продажбите от 29% през тримесечието.

В челната тройка влиза още един американски производител – Dell, който е доставил 10,3 милиона лаптопа и държи 19% пазарен дял. За разлика от конкурентите, продажбите на тексаската компания са намалели само с 1% през разглеждания период.

Топ 5 на световния РС пазар допълват Apple и Acer с доставки съответно на 4,8 милиона и 4,3 милиона лаптопа и дялове от 9% и 8%. Двете компании регистрират спадове през тримесечието съответно 13% и 16%.

Read More


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment