Дронове вече могат да возят всякакви пратки

featured image

Нова товарна система за дронове им позволява да возят всякакви форми на колетите без нужда от специална опаковка или поставяне в товарен отсек (снимка: A2Z Drone Delivery)

При повечето системи за доставка с дрон товарът трябва да бъде опакован в специфични контейнери или да се побере в определено бордово отделение. Нова технология обаче може да транспортира почти всяка форма или размер на колет, тежащ до 10 кг.

RDS2 (съкращение от Rapid Delivery System 2) е разработка на базираната в Лос Анджелис новостартираща компания A2Z Drone Delivery. Съществуващата система RDS1 включва моторизирана макара от кевларен кабел, който е инсталиран от долната страна на дистанционно управляван мултикоптер, без значение кой е производителят. В края на кабела има торбичка от еластичен плат, която може да побере полезен товар с тегло до 2 кг.

Когато дронът достигне дестинацията си, той остава да виси на височина от 46 метра, при което освобождава спирачката на макарата, позволявайки на торбичката с полезен товар да пада свободно във въздуха. Малко преди товарът да достигне земята обаче, спирачката на макарата се задейства плавно, забавяйки спускането на полезния товар до пълно спиране. Тази функционалност е възможна благодарение на LiDAR сензор, който измерва точно колко далеч е дронът от земята.

Системата има за цел не само да предпази клиентите от шума и потенциалната опасност от ниско кръжащия дрон, но и да предпази самия дрон от необходимостта да губи време и енергия, за да маневрира по пътя си около препятствия като клони на дървета и електропроводи. Компонентът за свободно падане също пести време и енергия.

RDS2 работи по същия начин, но замества торбичката с кука, която захваща чанти, кофи и други предмети. Има и специална дръжка, изработена от подсилена лента. С това оборудване товарната система може да вдигне всякакви вещи с тегло до 45 кг.

Куката остава здраво затворена, докато дронът е в полет. След като полезният товар достигне земята обаче, куката автоматично освобождава пакета. Това означава, че товарите могат да бъдат оставени, дори ако няма кой да ги получи.

Ако присъства получател, който желае да изпрати свой собствен пакет (или да върне такъв на подателя), той може да го прикачи към куката, която след това се навива обратно към дрона.

Read More


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment