Корейци инвестират в ядрен проект на Бил Гейтс

featured image

Проектите за ядрена енергия се радват на засилен инвеститорски интерес

(снимка: TerraPower)

Корейци станаха най-големите инвеститори в „реакторната” компания TerraPower, зад която стои финансовата империя на милиардера и филантроп Бил Гейтс, основател и дългогодишен лидер на Microsoft.

SK Inc и SK Innovation – дъщерни дружества на SK Group, вторият по големина конгломерат в Южна Корея – са инвестирали 250 милиона долара в американската компания за ядрени иновации, съобщи World Nuclear News. Проектът TerraPower Natrium, използващ разтопени соли за топлоносители и топлинни акумулатори, е един от двата обещаващи проекта, подкрепени от Федералната програма за напреднали реактори на САЩ (ARDP).

Реактор Natrium с бързи неутрони и мощност 345 MWe, както и енергийна буферна система от разтопена сол и мощност 500 MWe ще бъдат построени в Кемерер, Уайоминг. Участието в програмата ARDP предполага, че TerraPower ще събере най-малко 50% от сумата, необходима за изпълнение на пилотния проект ($2 млрд.) от инвеститори.

Преговорите със SK Group се водят от началото на годината. Очакваше се дъщерните фирми на корейския конгломерат да изкупят 10% от акциите на TerraPower. В крайна сметка компаниите се съгласиха с инвестиция на SK Group в размер на 250 милиона долара, което е най-голямото набиране на средства от един инвеститор.  Общо, като част от последния кръг от набиране на средства, TerraPower привлече 750 милиона долара.

SK Group проявява интерес и към самия реактор, и към неговите производни. Корейски компании търсят нови изотопи за разработване на лекарства срещу рак. Малките модулни реактори, като TerraPower Natrium, представляват интерес за тях като източник на чиста и сравнително евтина електрическа енергия. Корейците са готови да повторят проекта в страните от Югоизточна Азия и извън нея.

Скептиците обаче предупреждават, че малките модулни реактори може в крайна сметка да генерират 35 пъти повече радиоактивни отпадъци от конвенционалните реактори, но светът се нуждае от бърз достъп до електричество и има малко алтернативи.

Read More


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment