Изграждат космическа оранжерия през 2023 г.

featured image

Нова космическа оранжерия ще изследва възможностите за отглеждане на земеделски култури на Луната и Марс (снимка: CC0 Public Domain)

Американската компания Redwire Corporation заяви, че ще изгради и пусне в действие първата комерсиална космическа оранжерия през пролетта на следващата година. Проектът предвижда отглеждането на растения от посяването на семена до достигането на пълна зрялост – изцяло в космоса.

С новото начинание компанията цели да насърчи изследванията в областта на производството на земеделски култури извън Земята и да подпомогне проучвателните мисии. Redwing вече поддържа подобна оранжерия на Международната космическа станция.

Проектът на компанията за космическа инфраструктура ще осигури критични данни и информация, необходими за мисиите Artemis на НАСА и други като тях, обясни Дейв Рийд, мениджър в Redwire. Програмата Artemis предвижда изпращане на астронавти на Луната и създаване на дългосрочна лунна колония като предшественик на евентуалното човешко изследване на Марс.

Фирмата за комерсиални земеделски технологии Dewey Scientific ще бъде първият клиент на оранжерията. Чрез нея би трябвало да се подобри способността на човечеството да отглежда култури в космоса. Разработките на земеделската фирма включват напълно автоматизирана система за отглеждане на растения за провеждане на изследвания в МКС.

Новата космическа оранжерия ще се намира също на МКС. Плановете на Dewey Scientific включват 60-дневен експеримент с изпробване на жизнеспособността на отглеждането на индустриален коноп.

„Отглеждането на пълноценни култури в космоса ще бъде от решаващо значение за бъдещите мисии за изследване на космоса, тъй като растенията осигуряват храна, кислород и възстановяване на вода“, обясни още Рийд. „Увеличаването на производителността на изследванията за производство на култури в космоса ще бъде важно за предоставяне на критична информация за мисиите на НАСА Artemis и други подобни“.

Read More


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment